Biografie J.J. Spohler

Nederland, 1811 -1866

Jan Jacob Spohler werd geboren in Nederhorst den Berg op 7 november 1811.
Hij studeerde bij J.W. Pieneman aan de Amsterdamse Academie en wijdde zijn leven aan de weergave van het Hollandse landschap.
Spohler schilderde op het hoogtepunt van de Nederlandse Romantiek en trad in de voetsporen van de grote meester Andreas Schelfhout. Net als Schelfhout schilderde Spohler graag winter- of zomerlandschappen, waarbij hij de sfeer van beide even goed wist vast te leggen.
De kunstenaar verwerkte vaak kleine groepen figuren in zijn werk, wat ons een prachtig inzicht in het leven van die tijd.

Spohler reisde veel door Nederland tijdens zijn werkzame leven, hij woonde in Amsterdam, Haarlem, Brussel, Den Haag, Leiden en Rotterdam.
Uiteindelijk keerde hij in 1861 weer terug naar Amsterdam, waar hij 5 jaar later op 15 juni overleed.

Spohlers werk verkocht goed tijdens zijn leven en hij concurreerde vaak om opdrachten met andere tijdgenoten als F.M. Kruseman (1816-1882) en Charles Leickert (1816-1907).
Spohler had twee zonen die allebei kunstenaar waren: J.J.C. Spohler, die in zijn stijl en onderwerp sterk beïnvloed werd door zijn vader, en J.F. Spohler die het Hollandse stadsgezicht als genre koos.

Enkele musea:
– Teylers Museum, Haarlem
– Stedelijk museum, Kampen